Boken Mat-Klimat-Miljö.
Om det jordbruk vi framöver
behöver
Den kom ut på hösten 2010. Det var ingen stor upplaga och den är nu slutsåld.
Den är emellertid nästan mer aktuell nu än när den skrevs, så kanske hade jag någon framförhållning.
Den är tillgänglig som PDF via denna länk (100 sidor)
Några avsnitt ur Innehållsförteckning:
Jordbruket i samhället 14
Betydelse och mål.
Jordbruksmanagement för
21a århundradet.
Finns det något att
hämta? Exempel med praktisk anknytning.
Marknadsekonomi och
ekologi.
Konsumenterna och
konsumtionen – vilken roll kan de spela?
Trender i utvecklingen. 19
Specialisering.
Odlingsintensitet.
Storleksrationalisering.
Odlingssystem.
Management.
Jordbrukets miljöpåverkan. 22
Biologisk mångfald.
Erosion.
Kväveutlakning.
Ammoniakavdunstning.
Fosforutflöde.
Växthusgaser.
Kemisk
bekämpning.
Resurser och markunderhåll. 29
Långsiktighet –
går det?
Mullhaltsutveckling.
Markpackning.
Energi.
Kretslopp -
önskade och oönskade ämnen.
Vatten.
Marken som resurs.