Och så Michigan State Univ som säger "Organic
Agriculture can feed the world". Badgley et al.
2007. Renewable Agriculture and Food Systems,22, 86-108.
(Jag skulle
inte säga att det är omöjligt när det gäller kaloriförsörjning, men
diskussionen blir ändå fel).
Men hur har
man gjort?
Man har
bildat kvoter mellan organiskt och konventionellt. I Kvinnerstas
fall skulle det bli 0,84 för vete. Så kan man lägga till ca 0,8-0,9
för vall, ärter osv så får man 5-6 kvoter från det arbetet. På så vis har man
samlat ihop bortåt 300 kvoter från hela världen och från 1970-talet till ca
2003. Tagit medeltal grödvis och pusslat ihop.
Man
diskuterar faktiskt detta att det kan vara olika växtodling i konv och org, men
kommer till att det betyder något bara för majs och inte så mycket där heller.
De svenska
data som ingår är följande:
Dlouhy,
1981. Jag kommer ihåg en del kritik av utformningen (stor urintillförsel?) men
har inte kollat. 4 siffror från det arbetet
Granstedt
och Kjellerberg. Järna resp Uppsala. Principförsök där samma
näringstillförsel i mineralgödsel och stallgödsel jämfördes.
Cederberg.
Lca Mjölkproduktion.
Det var
allt från Sverige.
Från Norge
ett arbete också med mjölkproduktion, inget mer.
Från Tyskland
ett flertal siffror från Institute for Biodynamic Research, men föga mer.
Från
Schweiz förstås försök med vallar och stallgödsel.
Nog om det.
Kanske exemplen visar en viss bräcklighet för att inte säga snedhet i
bakgrunden.
Kenneth
Cassman (prof agronomy Nebraska) har gjort en "editorial response"
med följande punkter:
Allmän kommentar: ..their analyses do not meet the
minimum scientific requirements for comparing food production capacity in
different production systems."
1. Man
måste se till systemens funktion och helhet vid jämförelser.
2. Den
parameter som är viktig är "food output per unit area-time". Det är
inte skördarna som är viktiga, det är produktionen.
3.
Växtnäringsfrågan fordrar särskild uppmärksamhet
4.
Försöksutförandet.
Och så
slutklämmen, lite lång men bra nog att skriva ner:
"Given the need to produce 60% more food by 2050
to meet demand from growth in both population and income, and to do so with
less land and water for irrigation, there is an urgent need for a process of
"ecological intensification" of crop production systems. A focus on
existing conventional and and emerging organic systems limits the
possibilities. Instead, the emphasis should be on developing cropping systems
that best contribute to a set of welldefined performance parameters that ensure
adequate food supply, farm family income and protection of environmental
quality and natural resources. If a system meets these criteria it should not
matter whether it complies with rules prescribed for organic farming systems,
or any other arbitrary set of prescriptions for crop and soil management.
The trend of decreasing funds for agricultural
research in the public sector dictates a more efficient approach: one that
focuses on outputs (broad sense- including environmental impact) from
agricultural systems rather than on type or source of inputs."
Kunde inte
sagt det bättre själv.
Hur kan vi
gå vidare?